Sistemul periodic al elementelor chimice


Cererea a fost trimisă. Vom face update la video cât mai curând posibil.
Cere video cu proiectul

Descrierea proiectului

Tema proiectului o constituie dezvoltarea unui program de prezentare a tabelului lui Mendeleev, cu interfata vizuala realizata in programul Visual C#. Documentatia este realizata in Microsoft Word si contine 38 de pagini.

Tabelul periodic al elementelor, numit și "tabelul periodic al lui Mendeleev", cuprinde într-o formă tabelară toate elementele chimice, aranjate în funcție de proprietățile lor fizice și chimice. Cea mai mare valoare a tabelului periodic este abilitatea de a preciza proprietățile chimice ale elementelor, bazându-ne pe poziția lor din tabel.

Grupa este coloana verticală din tabelul periodic. Grupele sunt considerate cea mai comună cale de a clasifica elementele. În unele grupe, elementele au unele proprietăți similare sau chiar identice - acestor grupe le sunt date nume care se folosesc destul de des, ex. metale alcaline, metale alcalino-pământoase, metale tranziționale etc.

O perioadă este un rând orizontal din tabelul periodic. Deși grupele sunt cel mai comun mod de a grupa elementele, există regiuni ale sistemului periodic unde similaritățile orizontale sunt mai semnificante decât cele verticale. De ex. metalele tranziționale, și în special lantanidele și actinidele. Numărul perioadei arată și numărul straturilor ocupate cu electroni.

În grupa a 17-a, cunoscută drept grupa de halogeni, elementelor nu le lipsește decât un electron pentru a avea toate straturile ocupate. Din acestă cauză, în reacțiile chimice ele tind să împrumute un electron (tendința de a împrumuta electroni se numește eletronegativitate). Această proprietate este cea mai evidentă la Fluor (cel mai electronegativ element din tot tabelul). Ca rezultat, halogenii formeaza acizi cu hidrogenul, de ex. acidul florhidric, acidul clorhidric, acidul bromhidric, acidul iodhidric, toate în forma HX. Aciditatea lor crește cu numărul perioadei.

Proiectul este realizat in C# folosind WinForms. Butonul "Despre" va deschide un nou Form cu detaliile autorului. Butonul "Iesire" din meniu va inchide aplicatia. Aplicatia prezinta vizual tabelul periodic al elementelor chimice. Daca dam click pe fiecare element in parte vom avea informatii detaliate despre acesta: Denumire, Numar atomic, Densitate, Masa atomica, Raza atomica, Configuratie electronica, Stare de agregare, Punct de topire, Punct de fierbere.