Universul


Descrierea proiectului

Un proiect cu 21 de pagini in html si o documentatie de 27 de pagini in word. Sunt prezentate detalii despre formarea universului, Bing Bang, viteza luminii, spatiu, stele, galaxii, gauri negre, gara de vierme, etc.De asemenea sunt prezentate teoriile de creatie ale universului: Teoria creationista, teoria M, si teoria relativitatii. Proiectul contine o galerie de imagini si o sectiune video.

Universul contine tot ceea ce exista, de la cele mai mari galaxii, la cele mai mici particule subatomice. Majoritatea masei de materie observabila vine de la stele din cauza luminii pe care o raspandesc. Obiectele pe care nu le putem observa pot fi detectate daca emit diferite tipuri de radiatii. Chiar daca contine multe corpuri, Universul este un spatiu cu un vast volum de "nimic". O singura parte a Universului este cunoscuta ca avand viata: planeta noastra.

Cea mai acceptata teorie cu privire la nasterea Universului este aceea a Big Bangului. Aceasta propune ca Universul era la inceput foarte dens, compact si fierbinte. Din motive necunoscute, o explozie cosmica numita Big Bang, s-a produs in urma cu 10 - 20 miliarde de ani, si de atunci Universul este intr-o continua expansiune.

Teoria Big Bangului a fost elaborata datorita analizei luminii emise de galaxii, lumina acestora ajungand la noi cu o tenta rosiatica, ceea ce inseamna ca galaxiile se indeparteaza unele de altele. Efectul spre rosu al galaxiilor care se departeaza de noi este numit efect Doppler. Cu ajutorul acestuia mai putem afla si distantele dintre galaxii.

Daca expansiunea va continua, Universul va deveni din ce in ce mai gol, iar spatiul din ce in ce mai rece. Insa daca Universul va incepe sa se contracte, galaxiile se vor apropia pana cand vor intra in coliziune si vor fuziona. Totul va fi distrus. Viitorul depinde de cantitatea de materie pe care o contine Universul pe metru cub. Insa potrivit informatiilor actuale ea este prea mica pentru ca Universul sa inceapa sa se contracte. Cu toate acestea in prezent cunoastem prea putin din tot Universul (cca: 5%), pentru a ne putea exprima categoric.